Αρχική Σελίδα 9 Έμπνευση & Ιδέες 9 Tips Ανά Δωμάτιο 9 Το Έρκερ στην Αρχιτεκτονική: Λειτουργικότητα και Μορφολογία
Tι είναι ερκερ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, το έρκερ αποτελεί ένα στοιχείο που ενσωματώνει την ιστορία, τη λειτουργικότητα και την αισθητική. Αυτή η επέκταση ενός εσωτερικού χώρου, μέσω μιας προεξοχής που δηλώνεται ως κλειστός στεγασμένος χώρος του κτιρίου, έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό λειτουργικό και μορφολογικό στοιχείο σε πολλά αρχιτεκτονικά στυλ.

Ερκερ
Έρκερ – Εξώστης

Ιστορική Προέλευση και Εξέλιξη

Η παρουσία του έρκερ συναντάται σε πολλές παραδοσιακές αρχιτεκτονικές, όπως στη βαλκανική, μικρασιατική, αλλά και στην ευρωπαϊκή. Στην ανατολική παράδοση, αναφέρεται ως “σαχνισί”, που σημαίνει “κάθισμα του σάχη”, και είναι η προεξοχή από την οποία κάποιος μπορεί να παρατηρεί το εξωτερικό περιβάλλον. Στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, το έρκερ έχει εδραιωθεί ως μια διακριτική και χαρακτηριστική μορφή.

Νομοθετικό Πλαίσιο και Διαστάσεις

Στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ.) ορίζει αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή των έρκερ. Η μέγιστη επιτρεπόμενη προεξοχή είναι 0,60 μέτρα, ενώ πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 3,00 μέτρα πάνω από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου. Επίσης, το άθροισμα των επιφανειών των προβολών τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας της όψης του κτιρίου.

Συμβολή στη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, το έρκερ δεν είναι απλώς μια προεξοχή αλλά αποτελεί έναν τρόπο διαμόρφωσης της όψης και του όγκου του κτιρίου. Με την ενσωμάτωση των έρκερ, δημιουργούνται εσοχές και εξοχές που διαλύουν τη μονοτονία ενιαίων όγκων, προσδίδοντας μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική όψη. Η χρήση διαφορετικών υλικών και σχεδιαστικών προσεγγίσεων επιτρέπει τη δημιουργία πρωτότυπων και δυναμικών αρχιτεκτονικών συνθέσεων.

Καταλήγοντας το έρκερ, λοιπόν, αποτελεί περισσότερο από μια απλή αρχιτεκτονική προσθήκη. Είναι μια έκφραση πολιτιστικής κληρονομιάς, λειτουργικότητας και αισθητικής που συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών και ζωντανών αστικών χώρων. Με τις σύγχρονες εφαρμογές και την ενσωμάτωση στον Ν.Ο.Κ., το έρκερ παραμένει ένα ζωτικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα
Πώς να Επιλέξετε τα Κατάλληλα Φωτιστικά για το Μπάνιο

Πώς να Επιλέξετε τα Κατάλληλα Φωτιστικά για το Μπάνιο

Η επιλογή των σωστών φωτιστικών για το μπάνιο είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και αισθητικά ευχάριστου χώρου. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Φωτισμός Οροφής Ο γενικός φωτισμός είναι απαραίτητος για τον...

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για την Οικονομική Ανακαίνιση Μπάνιου

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για την Οικονομική Ανακαίνιση Μπάνιου

Η ανακαίνιση μπάνιου είναι μια από τις πιο δημοφιλείς βελτιώσεις που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς μεταμορφώνει τον χώρο και αυξάνει την αξία του ακινήτου. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν την ιδέα της ανακαίνισης λόγω του υψηλού κόστους που μπορεί να...

Εργαλεία και Εξοπλισμός για Ανακαίνιση Σπιτιού

Εργαλεία και Εξοπλισμός για Ανακαίνιση Σπιτιού

Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να μεταμορφώσει τον χώρο σας και να του δώσει νέα πνοή, αλλά για να είναι επιτυχημένη, είναι σημαντικό να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό. Είτε πρόκειται για μια μικρή ανακαίνιση, όπως η αλλαγή του χρώματος στους τοίχους, είτε για...